TOYOTA ФИНАНС

Sebastien Ogier je s Toyoto Yaris WRC dosegel rekordno osmo zmago na legendarnem Reliju Monte Carlo


Sébastien Ogier je skupaj s svojim sovoznikom Julienom Ingrassio dosegel rekordno osmo zmago na legendarnem reliju Monte Carlo. Ekipni uspeh ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team so doplnili Elfyn Evans in njegov sovoznik Scott Martin, ki sta se uvrstila na drugo mesto, ter Kalle Rovanperä in Jonne Halttunen, ki sta uvodno dirko letošnje sezone končala na četrtem mestu.

Za Ogierja in Ingrassio je to že petdeseta zmaga v reli seriji FIA World Rally Championship, s čimer sta postala šele druga naveza v zgodovini, ki se jima je posrečil tovrstni podvig. Poleg tega je to sploh prva zmaga za dikralnik Toyota Yaris WRC na reliju Monte Carlo po vrnitvi v serijo WRC leta 2017. Od takrat se je sicer kateri izmed članov ekipe sicer vsako leto uvrstili na oder za zmagovalce, tokrat pa sta Ogier in Ingrassia prvič stopila na najvišjo stopničko.

Sicer je to že četrta zmaga na reliju Monte Carlo v zgodovini znamke Toyota, tokratno zmagoslavje pa prihaja točno na trideseto obletnico prve zmage leta 1991.

Reli Monte Carlo ima sicer sloves najbolj zahtevne dirke na koledarju serije WRC. Letos pa so bili dirkači izpostavljeni precej spremenjenim razmeram in pogojem za dirkanje. Urnik tekmovanja je bil prilagojen omejitvam v zvezi s koronavirusom v Franciji. Zato so se nekatere etape začele že pred zoro.



Vse nastopajoče ekipe so morale nastopati s pnevmatikami Pirelli, ki je trenutno edini opremljevalec v seriji WRC. Za dirkače je bil to svojevrstni izziv, saj je na tako zahtevni dirki s spreminjajočimi se in nepredvidljivimi pogoji izbira pnevmatik odločilnega pomena za končni uspeh.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je v vodstvo prišla v tretji etapi, ki je bila tudi najdaljša etapa celotnega relija. V petek so se Rovanperä, Ogier in Evans odlično znašli na trasi. Ogier, ki je doma iz kraja Gap, zaradi česar na reliju Monte Carlo nastopa tako rekoč na domačem terenu, je slavil v sobotni prvi etapi, kar mu je pred zadnjim dnevom prineslo 13 sekund prednosti pred ekipnim tekmecem Evansom.

Zadnji dan pa je zmagal na vseh treh etapah ter si tako zagotovil prestižno zmago in hkrati na najboljši možni način začel sezono, v kateri med drugim brani lanski naslov svetovnega prvaka. Tudi Evans je odlično začel svojo letošnjo kampanjo. Zelo zadovoljen je bil tudi Rovanperä, za katerega je to šele drugo leto nastopanja v najbolj zahtevni reli seriji. Na žalost mu je poškodba pnevmatike v eni izmed nedeljskih etap preprečila uvrstitev na zmagovalni oder.

Potolažil se je lahko z drugim časom na najpomembnejši nedeljska hitrostna preizkušnja, v kateri je Evans zasedel tretje mesto. Nedeljska hitrostna preizkušnja letos prinaša tudi točke za konstruktorski naslov, kar pomeni, da je ekipa TOYOTA GAZOO Racing uprizorila tako rekoč sanjski štart v letošnjo sezono. Omeniti velja še šesto mesto mladega Japonca Takamota Katsute, ki nastopa v sklopu programa TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge. To je zanj najboljši dosežek njegove kratke kariere. Zaradi vsega tega je imel novi vodja ekipe Jari-Matti Latvala, ki je to funkcijo prevzel od Tommija Mäkinena, več kot dovolj razlogov, da je žarel od zadovoljstva.

IZJAVE:

Akio Tojoda, ustanovitelj ekipe:

"Za ekipo TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team je se začela peta sezona v seriji WRC. Najprej bi se želel zahvaliti organizatorjem, ki so v teh zapletenih razmerah uspeli izpeljati odlično dirko. Seveda sem navdušen nad uspehom Seba in Juliena, ki sta na domačem reliju dosegla že svojo 50 zmago v elitni seriji WRC, kar je neverjeten podvig. Odlično sta se borila tudi Elfyn in Scott, ki sta z drugim mestom ekipi priborila precej dragocenih točk.

Kalle in Jonne sta imela smolo zaradi težav s pnevmatiko, a sta vsem dokazala, da sta iz pravega testa. Takamoto in Dan pa sta prikazala izjemen napredek.

Ekipa je bila od lanske jeseni deležna precejšnji organizacijskih sprememb. A zadovoljen sem, da se nastopanja še vedno lotevamo z maksimalno stopnjo profesionalnosti, predanosti in pripadnosti ekipi. Jari Matti, novi vodja ekipe, je imel pred dirko v Monte Carlu kratek govor, s katerim je še dodatno motiviral člane ekipe, ki delujejo na Finskem, v Estoniji, Nemčiji in na Japonskem.

Povedal jim je, da se bo Yaris WRC lahko dobro odrezal, le če bodo vsi delovali v mušketirskem duhu vsi za enega, eden za vse. Prepričan sem, da bo Jari-Matti s svojo ekipo iz dirke v dirko še boljši, hkrati pa bo boljši tudi Yaris WRC. Seveda bi se rad zahvalil tudi našim navijačem, ki za nas stiskajo pesti tudi v teh nenavadnih časih."

Jari-Matti Latvala, vodja ekipe:

"Resnično sem ponosen na vse člane ekipe. Dosegli smo res fantastičen uspeh. Nisem si upal pomisliti, da bom že na svoji prvi dirki v novi vlogi, videl dva dirkalnika na prvih dveh mestih. Imamo fantastično ekipo in najboljše voznike. Seb si je na domačem terenu priboril novo zmago, s katero se je vpisal med legende našega športa. Tudi Elfyn je bil odličen, Kalleju pa je uvrstitev na oder za zmagovalce preprečila smola. A skupno smo bili res odlični in to nas navdaja z optimizmom pred nadaljevanjem sezone."

Sébastien Ogier, voznik dirkalnika št. 1:

"To je odličen uvod v novo sezono. Ko sem kot otrok gledal ta reli, sem si zaželel, da bi tudi sam nekoč postal reli voznik. In sedaj sem tukaj dosegel že svojo osmo zmago. Če bi si moral med vsemi rekordi izbrati samo enega, bi se odločil za tega. Zato so me na odru za zmagovalce prevzela čustva. Yaris WRC je bil izjemen. Imel sem res neverjetno dober občutek za volanom. To tudi potrjuje pravilnost moje odločitve, da dirkam še eno sezono.

Seveda so bili odlični tudi vsi člani ekipe, ki jim dolgujem veliko zahvalo, saj so nepogrešljivi soustvarjalci tega uspeha."

RELI MONTE CARLO, vrstni red:

1. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2 uri, 56 min, 33,7 sek
2. Elfyn Evans, Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +32,6 sek
3. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min, 13,5 sek
4. Kalle Rovanperä, Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +2 min, 33,6 sek
5. Dani Sordo, Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +3 min 14,2 sek
6. Takamoto Katsuta, Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +7 min, 01,3 sek
7. Andreas Mikkelsen, Ola Fløene (Škoda Fabia Rally2 evo) +7 min, 23,6 sek
8. Gus Greensmith, Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) +8 min, 21,1 sek
9. Adrien Fourmaux, Renaud Jamoul (Ford Fiesta Rally2) +9 min, 15,8 sek
10. Eric Camilli, François-Xavier Buresi (Citroën C3 Rally2) +10 min, 41 sek

Kaj sledi?

Med 26. in 28. februarjem bo na sporedu Arctic Rally na Finskem, ki bo nadomestil reli po Švedski. To bo tudi edini povsem zimski reli v letošnji seozni. Odvijal se bo v okolici Rovaniemija, ki je prestolnica najbolj severne regije Finske. Dirkači bodo tam izpostavljeni arktičnim razmeram, saj so ceste prekrite z debelo plastjo snega in ledu.