Na Portugalskem zmaga za Evansa in tretje mesto za Ogierja

TOYOTA ФИНАНС

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally se na četrti dirki letošnje serije FIA WRC, ki se je odvijala na Portugalskem, veseli že tretje zmage.

Zmago je tokrat priboril Elfyn Evans. Na oder za zmagovalce pa se je s tretjim mestom uvrstil tudi Sébastien Ogier, ki še vedno vodi v skupnem točkovanju prvenstva, kjer ima dve točki prednosti pred Evansom. Poleg tega se je ekipa utrdila tudi v vodstvu konstruktorskega točkovanja.


tgr wrc

Evans je skupaj s sovoznikom Scottom Martinom vozil zbrano in pametno, s čimer si je že v soboto zagotovil vodstvo. Pred zadnjim dnem je imel 10,7 sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem, a je že s prvo nedeljsko hitrostno preizkušnjo opravil 8,9 sekunde hitreje kot kdorkoli drug in na ta način skoraj podvojil svoj naskok. V nadaljevanju je osvojil še dve hitrostni preizkušnji (skupaj jih je dobil kar šest) in dirko končal z 28,3 sekunde prednosti. To je zanj četrta zmaga v seriji WRC in tretja, od kar se je v začetku lanske sezone pridružil ekipi TOYOTA GAZOO Racing. 

Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia sta si hitro opomogla po težavah, ki sta jih imela prvi dan, ko se nista najbolje znašla na nekoliko mehkejšem makadamu. Najbolje sta se odrezala na odločilni hitrostni preizkušnji, s čimer sta osvojila dovolj točk za tretje mesto. 

rally portugal

Odlično je dirkal tudi Takamoto Katsuta, ki je sicer tekmuje v sklopu programa TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge. Uvrstil se je na končno četrto mesto, kar je zanj najboljša uvrstitev v karieri.

Kalle Rovanperä je zaradi tehničnih težav z dirkalnikom v soboto predčasno končal s tekmovanjem. Vseeno pa je v nedeljo spet štartal in v odločilni hitrostni preizkušnji dosegel četrto mesto.  

IZJAVE:

Jari-Matti Latvala (vodja ekipe)

»Z rezultatom na Portugalskem smo zelo zadovoljni. Na začetku relija ni bilo videti, da bomo končali na najvišji stopnički. Toda reli je šport, v katerem je treba do konca zadnje etape pravilno izpeljati vsak ovinek. Na koncu nam je tudi tokrat uspelo zmagati. Elfyn je bil celoten konec tedna izjemno natančen in dosleden. In tudi celotna ekipa je delovala res odlično. Seb je dosegel tretje mesto in prinesel pomembne točke v boju za konstruktorski naslov.  Tudi Takamoto je s četrtim mestom dosegel svoj najboljši rezultat. Kalle je bil na žalost razočaran, vendar sem prepričan, da bo že na naslednji dirki še bolj motiviran."

Sébastien Ogier (voznik dirkalnika št. 1) 

“Tokrat sva se osredotočila na skupno tretje mesto in nekaj dodatnih točk v odločilni hitrostni preizkušnji. Končna zmaga ni bila več dosegljiva, toda tretje mesto v danih okoliščinah ni slab rezultat. In tudi osvojenih 18 točk je zagotovo dobrodošlih. Ne maram sicer situacij, ko se ne morem boriti za končno zmago, vendar imam vseskozi v mislih tudi boj za konstruktorski naslov. Sedaj morava nadaljevati z delom in se pripraviti na dirko po Sardiniji.”

Elfyn Evans (voznik dirkalnika št. 33) 

“To je bil fantastičen konec tedna zame. Vendar ni bilo enostavno. Morda nisva bila absolutno najhitrejša posadka, a kljub temu sva imela res dober tempo in nastop je bil na splošno precej konsistenten. Pred zadnjim dnevom nisva imela tako velike prednosti, zato sva se morala na vseh etapah res potruditi. Nikakor nisem želel, da bi se ponovil razplet dirke na Hrvaškem, kjer sva takorekoč v zadnjem ovinku zapravila zmago. K sreči nama je tokrat uspelo zaključiti dirko z razmeroma malo drame.” 

Kalle Rovanperä (voznik dirkalnika št. 69)

“Tokratni vikend je bil zame veliko razočaranje. Imela sva veliko težav in zaradi tega sva izgubila nekaj pomembnih točk. Toda to se včasih zgodi in ne preostane nama nič drugega, kot da se osredotočiva na naslednjo preizkušnjo. Zadnji dan sva imela priložnost preizkusiti nekaj različnih nastavitev avtomobila, kar nama bo zagotovo pomagalo na naslednjih dirkah."

rally winner

RELI PO PORTUGALSKI, KONČNI VRSTNI RED:

1. Elfyn Evans, Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 38min, 26,2 sek
2. Dani Sordo, Borja Rozada (Hyundai i20 Coupe WRC) +28,3 sek
3. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1 min 23,6 sek
4. Takamoto Katsuta, Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +2 min, 28,4 sek
5. Gus Greensmith, Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +4 min, 52,7 sek
6. Adrien Fourmaux, Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +5 min, 03,4 sek