TOYOTA ФИНАНС

Kalle Rovanperä je na reliju po Estoniji postal najmlajši zmagovalec serije FIA WRC.


Kalle Rovanperä je s sovoznikom Jonnejem Halttunenom na reliju po Estoniji postal najmlajši zmagovalec dirke serije FIA World Rally Championship. To je že peta zaporedna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team v letošnjem prvenstvu.

Pri 20 letih in 290 dneh je Rovanperä izboljšal rekord, ki je bil doslej v lasti vodje njegove ekipe Jarija Mattija Latvale, ki je bil leta 2008, ko je zmagal na reliju po Švedski, dobri dve leti starejši.



Rovanperä je bil najhitrejši na večini izmed 24 hitrostnih preizkušenj. Predvsem pa je vseskozi prikazoval izjemno hitro dirkanje. Že prvi dan je bil najhitrejši v šestih izmed osmih etap. Z odličnimi predstavami je nadaljeval tudi v soboto, tako da je zadnji dan začel s prednostjo 50,7 sekunde, ki jo je takoj povečal skoraj na minuto - natančno 59,9 sekunde. To mu je omogočilo, da je v zadnjih šestih hitrostnih preizkušnjah lahko brez težav nadzoroval dogajanje na dirki.

To je bila že peta zaporedna zmaga za ekipo TOYOTA GAZOO Racing, kar je najdaljši zmagovalni niz v zgodovini udejstvovanja ekipe Toyota na relijih najvišje ravni. Sicer pa je ekipa TOYOTA GAZOO Racing izmed letošnjih sedmih dirk slavila kar na šestih.
Vsi trije dirkalniki so dirko po Estoniji končali med prvo peterico. Sébastien Ogier je s sovoznikom Julienom Ingrassio zasedel četrto mesto. Elfyn Evans in Scott Martin pa sta bila peta. Nekoliko nenavadno se je odvil nedeljski Power Stage, na katerem so Ogier, Evans in Rovanperä zasedli medsta 3, 4 in 5, s čimer so prislužili tudi nekaj pomembnih točk v boju za naslov prvaka. S skupnem seštevku še vedno prepričljivo vodi Ogier, ki pred ekipnim kolegom Evansom vodi za 37 točk. Rovanperä pa se je povzpel na četrto mesto. V skupnem seštevku za konstruktorski naslov pa ima Toyota že 59 točk prednosti pred prvim zasledovalcem.






IZJAVE:
Akio Toyoda (Ustanovitelj ekipe)
“Kalle, Jonne, iskrene čestitke za izjemno zmago! Prepričan sem, da nisem edini, ki mu je dobesedno odleglo, ko vama je končno uspelo. Za vama je nekaj težavnih preizkušenj, a tokrat se je končno vse poklopilo tudi v vajino korist. Jari Matti je bil star 22 let, ko je leta 2008 zmagal na Švedskem. Kalle je do svoje prve zmage prišel že pri dvajsetih letih. Zanima me, kako se Jari Matti počuti, ko je njegov mladi varovanec izboljšal njegov lastni rekord? Člani ekipe so mi povedali, da je presrečen, ker je njegov rekord izboljšal finski rojak. Kot lastnik ekipe sem lahko samo izjemno ponosen, da imamo takšnega vodjo ekipe. Zmagoviti Yaris WRC je bil sestavljen v Estoniji, kar pomeni, da je Estonija tudi za nas nekakšen domači teren. Lahko smo izjemno zadovoljni, da smo tudi drugo polovico letošnjega koledarja FIA WRC začeli z zmago. Izmed naslednjih petih dirk nas čakata še dve, ki ju lahko imamo za domači: reli po Finski v oktobru in reli na Japonskem v novembru. Iskrena hvala tudi vsem navijačem, ki ste za nas stiskali pesti v Estoniji. Res cenim vašo podporo ekipi Toyota GAZOO Racing.”

Jari-Matti Latvala (Vodja ekipe)
“To je bil neverjeten dan. Spet smo dosegli zmago in Kalle je podrl kar nekaj mejnikov. Dosegel je svojo sploh prvo zmago in hkrati postal najmlajši zmagovalec dirke serije WRC. Vsaka zmaga je posebna, a ta ima zame še poseben pomen. Zadovoljen sem, da je prav on izboljšal moj rekord in tako ohranil finsko tradicijo. Pred mano je bil namreč najmlajši zmagovalec Finec Henri Toivonen. Kalle je bil vse tri dni odličen. Izjemen dosežek predstavlja tudi peta zaporedna zmaga za našo ekipo v letošnji sezoni. To, kar nam uspeva letos, je zares fantastično. Do konca prvenstva je sicer še dolga pot, a na vse člane ekipe sem že sedaj izjemno ponosen."

Sébastien Ogier (Voznik dirkalnika št. 1)
“Tokrat sem se osredotočil predvsem na nedeljski Power Stage, na katerem smo imeli na žalost zelo slabe razmere. Na koncu smo se v glavnem borili za preživetje, hkrati pa smo si vendarle želeli osvojiti nekaj bonusnih točk. Sicer pa smo tudi v Estoniji naredili kar nekaj pomembnih korakov v boju za naslov. Zavedal sem se, da bom šel na progo kot prvi, kar zagotovo ni bilo lahko. V petek sva odlično začela, na koncu pa se žal ni izšlo za zmagovalni oder. Ob vsem tem sem zelo vesel za Kalleja in Jonneja, ki sta dosegla svojo prvo zmago. Od srca jima privoščim in hkrati čestitam vsem članom ekipe.”



Elfyn Evans (Voznik dirkalnika št. 33)
“To je bil za naju zelo naporen konec tedna. Stvari sva poskušala popraviti v nedeljo, a se nama tudi Power Stage ni najbolje posrečil. Lahko bi rekel, da vse tri dni nekako nisem našel pravega ritma. Ekipno smo se spet odlično odrezali. Res sem vesel, da sta Kalle in Jonne dobila svojo prvo dirko. Res sta si že končno zaslužila to zmago.”

Kalle Rovanperä (Voznik dirkalnika št. 69)
“Občutki po prvi zmagi so fantastični. Kar nekaj časa sva si prizadevala, da bi jo dosegla in zdaj nama je končno uspelo. Ob tem bi se želela zahvaliti vsem članim ekipe, ki sta nama pomagala na tej poti. Letošnja sezona je bila za naju precej težavna, a vsi so naju spodbujali in verjeli v naju. Ponosen sem tudi na to, da sem postal najmlajši zmagovalec dirke serije WRC. Jari Matti mi je že prej nekjakrat povedal, da si res želi, da bi prav jaz postal njegov naslednik. Tokrat sem se vse tri dni za volanom počutil odlično. Občutil nisem nikakršnega pritiska, tako da sem lahko vozil po svojem notranjem občutku. Zmaga pa mi bo zagotovo dala nekaj dodatne samozavesti.”


Reli po Estoniji, končni rezultati:
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) 2 uri, 51min, 29,1 sek
2. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +59,9 sek
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min, 12,4 sek
4. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1 min, 24 sek
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +2 min, 7,1 sek
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +7 min, 07,3 sek
7. Pierre-Louis Loubet/Florian Haut-Labourdette (Hyundai i20 Coupe WRC) +8 min, 48,3 sek
8. Alexey Lukyanuk/Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia Rally2 evo) +10 min, 16,1 sek
9. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (Škoda Fabia Rally2 evo) +10 min, 29,9 sek
10. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10 min, 46,6 sek

Kaj sledi?
Reli Ypres, ki bo na sporedu med 13. in 15. avgustom 2021 bo serijo WRC prvič pripeljal v Belgijo. Zahtevna trasa bo potekala po podežlejskih asfaltnih cestah. Zadnji dan pa bodo dirkali v okolici legendarnega dirkališča Spa-Francorchamps.