TOYOTA ФИНАНС

Odgovorno v poletje.


Ne pozabimo na varnost tudi na drugih nevarnih področjih!

»Virus« prometnih nesreč še vedno v samem vrhu razlogov smrtnosti in hudih poškodb med aktivnim prebivalstvom v Sloveniji.

V času, ko je vrednota zdravja zelo izpostavljena in cenjena, predvsem na račun epidemije koronavirusa (Covid-19), med nami o(b)stajajo še druge nevarnosti, na katere ne smemo pozabiti. Predstavniki Zavoda VOZIM skupaj s svojimi partnerji, med njimi tudi Toyota Slovenija, pozivajo: »Naj bo varnost tudi na naših cestah na prvem mestu.«

Letošnje poletje bomo po večini preživeli v raziskovanju naše prelepe dežele, njenih znamenitosti, turističnih in izletniških kmetij,… a poletna razposajenost, ki je v času dopustov zelo prisotna, prinaša mnoge pasti. Najpogostejše so tudi prometne nesreče, ki v Sloveniji kljub karanteni ne usihajo. Letos smo se s številom umrlih in telesno hudo poškodovanih že precej približali lanskim številkam – v zadnje pol leta je na naših cestah umrlo 44 ljudi, 274 pa se jih je hudo telesno poškodovalo1.

Delež povzročiteljev, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo zaradi vpliva alkohola, pa presega 1/3.



Ambasador Janez Hudej na brezplačnih vožnjah z zabave.


Če je za prenos virusa lahko usoden le en dotik kljuke ali stisk roke, pa se nam velikokrat to zdi nemogoče, je tudi za zmanjšano prištevnost v prometu in posledično za prometno nesrečo lahko usodna le ena popita alkoholna pijača.

»Zato pozivamo vse Slovence, naj bodo pri raziskovanju Slovenije HEROJI – torej tisti, ki nikoli ne vozijo pod vplivom alkohola oz. vedno poskrbijo za varen prevoz svojih bližnjih. Pozivamo tudi vse turistične delavce, organizatorje in skrbnike, da svoje goste opomnijo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in da jim pomagajo zagotoviti varen prevoz,« poziva David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Vlado Peterlin, predstavnik Zavoda VOZIM, je bil sicer odgovoren gostinec – skrbel je, da so njegovi gostje varno prispeli domov. Se je pa uštel pri sebi, saj se je z nekaj popitimi pivi, z mislijo »samo nekaj kilometrov imam do doma« usedel za volan in se tik pred domom v prometni nesreči hudo telesno poškodoval in ostal na invalidskem vozičku. Pravi, da je imel »srečo, ker je bil v avtomobilu sam in je poškodoval le sebe.« A se zaveda, da če bi bil bolj odgovoren tudi takrat, bi bila verjetno njegova življenjska zgodba danes popolnoma drugačna.



Vlado Peterlin, poškodovanec v prometni nesreči, ki s svojo osebno zgodbo opozarja na nevarnost vožnje


»K povečanju aktivnosti za večjo varnost na naših cestah pa se obračamo tudi na Javno agencijo RS za varnost prometa in Policijo. Tudi letos naj, kljub omejitvam zbiranj, poveča obseg svojih aktivnosti. Hkrati pa predstavnike medijev prosimo, da so heroji z ozaveščanjem, da alkohol in volan nikakor ne sodita skupaj,« pravi Razboršek in dodaja:

»Spoštovani sodržavljani, bodite pravi heroji in nikoli ne sedite za volan pod vplivom alkohola ter poskrbite za varen prevoz svojih bližnjih, četudi sredi noči in v pižami. Spoštujte pa tudi druge normative prometne varnosti. Ob alkoholu so največjo nevarnost predstavlja tudi hitrost, uporaba mobilnega telefona, utrujenost in splošna nezbranost.«


Letos se je Heroji furajo v pižamah, iniciativa Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in Lune\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola, ki deluje ob podpori Ministrstva za zdravje, zaradi korona situacije odvijala v nekoliko okrnjeni obliki. A so predstavniki Zavoda VOZIM vseeno opravili 20 spletnih predavanj za mlade in njihove starše o nevarnostih alkohola in vožnje, hkrati pa ozavestili vse dosedanje obiskovalce Drive-in kina v Ljubljani, Celju in na Ptuju o posledicah neodgovorne vožnje pod vplivom alkohola in jo razširili še na neuporabo telefona med vožnjo.

1Podatki Javne agencije RS za varnost prometa in Policije do 30.6.2020.