TOYOTA ФИНАНС

Toyota Gazoo Racing in Lexus bosta razstavljala na Tokyo Auto Salonu 2023.

Znamki TOYOTA GAZOO Racing (TGR) in Lexus sta v sklopu tridnevnega Tokyo Auto Salona 2023, ki je od 13. do 15. januarja 2023 potekal na sejmišču Makuhari Messe v Chibi na Japonskem, razstavila nekaj svojih novih izdelkov. Prav tako načrtujejo sodelovanje na razstavi Tokyo Outdoor Show. Nastop na sejmu je potekal pod sloganom Toyota: Ljubiteljem avtomobilov stojimo ob strani. Razstavili so nova vozila in avtomobilske dele, poleg tega pa tudi tri koncepte, ki so nastali na podlagi naslednjih izhodišč:

 

̶    ogljične nevtralnosti za zaščito priljubljenih avtomobilov,
̶    izdelave vedno boljših avtomobilov, ki izvirajo iz sveta avto-moto športa,
̶    različnih življenjskih slogov za uživanje s priljubljenimi avtomobili.

 

Podrobnosti o razstavljenih vozilih in druge informacije bodo objavljene na spletni strani TGR.

 

TGR in Lexus sta organizirala tudi tako imenovani NFT Digital Stamp Rally, ki je bil namenjen obiskovalcem Tokyo Auto Salona 2023, in Virtual Garage by GR/Lexus, namenjen širši javnosti, ki je načrtovala virtualni ogled razstave.

 

 

Ogljična nevtralnost za zaščito priljubljenih avtomobilov

 

Toyota si tudi z vidika ogljične nevtralnosti prizadeva svojim strankam zagotoviti več različnih izdelkov.

 

Pri znamki Toyota  se  zavedajo, da bo trajalo nekaj časa, preden bodo vsa nova vozila ogljično nevtralna. Zato so prepričani, da je sočasno spodbujanje ogljične nevtralizacije tudi pri vozilih, ki jih stranke trenutno še vedno uporabljajo, bistveno za prihodnost. TGR in Lexus svojim strankam predlagata, naj se še vedno vozijo s svojimi priljubljenimi avtomobili, hkrati pa sprejmejo izziv zmanjšanja emisij CO2.

 

Izdelava vedno boljših avtomobilov, ki izvirajo iz sveta avto-moto športa.

 

TGR udejanja svoj pristop ustvarjanja vedno boljših avtomobilov, ki izvirajo iz sveta avto-moto športa, s komercialno ponudbo avtomobilov, ki so bili v osnovi ustvarjeni za zmage na dirkah. Na Tokyo Auto Salonu 2023 so pri TGR predstavili avtomobil, ki časti zmage v reli seriji WRC. Predstavljen je bil tudi avtomobil, ki je nastal na podlagi znanja in izkušenj z udeležbe na dirkah serije WRC. 14. in 15. januarja so bile na voljo tudi predstavitvene vožnje.

 

Različni življenjski slogi za uživanje s priljubljenimi avtomobili

 

Poleg razstavljenih vozil, ki so bila prilagojena za profesionalne dirkače, so bili prikazani tudi novi sestavni deli znamk GR in GR Heritage, ki bodo na voljo v letu 2023. Lexus in Toyota bosta prvič razstavljala tudi na razstavi Tokyo Outdoor Show.

 

Lexus je v sklopu prizadevanja za doseganje ogljično nevtralne družbe predstavil svojo pobudo Overtrail Project, ki temelji na vozilih, s katerimi izboljšujejo izkušnje na prostem in ustvarjajo učinkovito sobivanje z naravo.

 

Nove pobude, ki temeljijo na digitalnih tehnologijah

 

1. NFT Digital Stamp Rally

 

NFT Digital Stamp Rally je bil namenjen obiskovalcem, ki so v slogu zbiranja poštnih znamk uporabljali različne digitalne tehnologije. S skeniranjem posebnih kod QR, ki so bile nameščene na stojnicah TGR in njihovih partnerskih podjetjih, so lahko obiskovalci pridobili originalne digitalne žige vsakega podjetja. Tisti, ki so zbrali vse žige, so prejeli poseben bonus.

 

2. Virtual Garage by GR/Lexus

 

Da bi lahko čim več obiskovalcev uživalo v Tokyo Auto Salonu 2023, je bila odprta tudi virtualna garaža GR/Lexus. Gre za eno največjih tovrstnih platform na Japonskem. Garaža je obiskovalcem omogočila prosto uživanje v zunanjosti in notranjosti nekaterih razstavljenih vozil. Virtualni prostor so odprli že 6. januarja, razstava vozil pa se je odprla 13. januarja.

 

Več informacij o virtualni garaži GR/Lexus je na voljo na povezavi:
VOZILA, KI SO BILA NA OGLED NA TOKYO AUTO SALONU 2023.

 

1.    Ogljična nevtralnost za zaščito priljubljenih avtomobilov

 

AE86 H2 Concept (vozilo z motorjem na izgorevanje vodika)

 

Na podlagi znanja, pridobljenega z izdelovanjem vedno boljših avtomobilov, ki izvirajo iz avto-moto športa, so pri TGR razvili vozilo na vodikov pogon, ki ponuja zvok motorja z notranjim izgorevanjem. Na zadnjem delu vozila sta nameščena dva visokotlačna rezervoarja za shranjevanje vodika, ki izvirata iz serijskega modela Toyota Mirai.

 

AE86 BEV Concept (baterijsko-električno vozilo)

 

AE86 je zasnovan na elektrifikacijskih tehnologijah znamke Lexus, hkrati pa je opremljen z ročnim menjalnikom, ki ponuja še večji užitek v vožnji. Vozilo maksimalno izkorišča elektrifikacijsko tehnologijo obstoječih gospodarskih vozil, pri čemer uporablja elektromotor iz poltovornjaka Tundra HEV in baterijo iz priključno-hibridne različice Priusa.

 

Skupne lastnosti obeh modelov

 

Obe vozili si prizadevata prispevati k ogljični nevtralnosti. Razvojniki so pri ustvarjanju teh dveh vozil sodelovali s proizvajalci poprodajnih sestavnih delov. Obe konceptni vozili, ki izhajata iz modela AE86, sta opremljeni s predelanimi rabljenimi sedeži in varnostnimi pasovi, nekateri deli pa so iz recikliranih materialov.
 

 

2.     Izdelava čedalje boljših avtomobilov, ki izvirajo iz sveta avto-moto športa.
Koncept GR Yaris Rally 2

 

Pri ekipi TGR nove avtomobile razvijajo predvsem na podlagi izkušenj iz reli serije WRC. Skladno s to filozofijo so razvili tudi konceptno vozilo GR YARIS Rally2. Letos bo ekipa izpopolnila sedanje vozilo tako, da bo z njim lahko tekmovala v japonskem prvenstvu v reliju. Hkrati bodo nadaljevali z razvojem in pri tem upoštevali povratne informacije voznikov svojih ekip. Načrtujejo, da bodo do januarja 2024 za to vozilo pridobili tudi končno homologacijo.

 

GR Yaris RZ High-performance Sébastien Ogier Edition, GR Yaris RZ High-performance Kalle Rovanperä Edition

 

Japonska je lani prvič po 12 letih gostila reli serije WRC, ki se je izkazal za izjemno uspešnico. Ta dirka je bila navdih za nastanek dveh posebnih različic GR Yarisa, pri katerih sta sodelovala dirkaška asa Sébastien Ogier, ki je osvojil naslov med vozniki leta 2021, in Kalle Rovanperä, ki je osvojil naslov med vozniki leta 2022.

 

LEXUS LX600 OFFROAD TEAM JAOS 2022

 

Razstavljena je bila tudi posebna različica terenskega vozila Lexus LX600 Offroad Team JAOS 2022, ki je sodelovala na ikonični dirki BAJA 1000. Slednja velja za eno izmed najtežji terenskih preizkušenj, saj jo konča manj kot polovica udeležencev.  Vozilo je bilo prilagojeno v skladu s predpisi Stock Full Class (razred nespremenjenih serijskih vozil) s primarnimi poudarki na varnostnih izboljšavah. Projekt BAJA 1000 z ekipo TEAM JAOS je še vedno v teku v okviru triletnega projekta. Tekmovalno vozilo pa je deležno nenehnih izboljšav in posodobitev.