TOYOTA ФИНАНС

Ekipa Toyota Gazoo Racing na znamenitem Reliju Monte Carlo začenja z branjenjem naslova v seriji WRC

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing na legendarnem reliju Monte Carlo, ki bo potekal med 19. in 22. januarjem 2023, začenja z branjenjem naslova svetovnega prvaka v seriji WRC.  Z dirkalnikom GR YARIS Rally1 HYBRID si bodo prizadevali osvojiti še tretji zaporedni naslov tako med vozniki kot med konstruktorji.

 

Ekipa je v pripravljalnem obdobju trdo delala in se pripravljala na novo sezono.  Avtomobil je deležen nekaterih sprememb, med katerimi velja omeniti izboljšave hladilnega sistema in motor z nekoliko več moči.

 

Glavni adut ekipe Kalle Rovanperä s sovoznikom Jonnejem Halttunenom. Rovanperä je lani pri vsega 22 letih postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini serije WRC. Pridružujeta se jima dvakratna podprvaka Elfyn Evans in Scott Martin.

 

Sodeloval bo tudi osemkratni prvak Sébastien Ogier, ki bo podobno kot v lanski sezoni nastopil le na nekaterih dirkah. Na reliju Monte Carlo, ki velja za njegovo domačo preizkušnjo, bo naskakoval rekordno deveto zmago. Kot sovoznik se mu bo tudi letos pridružil Vincent Landais.

 

Tretji dirkalnik si bo z Ogierjem izmenjaval Takamoto Katsuta. Ne reliju Monte Carlo pa bo skupaj s sovoznikom Aaraonom Johnstonom nastopil v sklopu programa TGR WRC Challenge.

 

Reli Monte Carlo je najstarejša in najbolj znana dirka koledarja WRC, ki velja tudi za eno izmed najzahtevnejših. Zaradi spremenljivih vremenskih razmer se vozniki pogosto soočijo tako s suhim asfaltom kot tudi s snegom in ledom na isti etapi. Zato je izbira pnevmatik ključnega pomena.

 

Tako kot leta 2022 bo servisni park spet lociran v pristanišču v Monaku. Reli se bo začel na trgu pred znamenitim Casinom. Trasa se bo tudi letos povzpela na ikonični prelaz Turini. Dirkači bodo vozili tudi po cestah La Cabanette, ki so bile nazadnje uporabljene ob izvedbi leta 2020.

 

 
IZJAVE

 

Jari-Matti Latvala (Vodja ekipe)
»Začetek sezone je vedno zelo razburljiv in tudi letos ni nič drugače. Vsaka ekipa je sposobna zmagati, zato pričakujemo, da bo sezona težka in zahtevna. Vendar se veselimo novih izzivov. Naš cilj je osvojitev treh naslovov. Zavedamo se, da imamo zmogljiv dirkalnik, hkrati pa ga lahko vedno še nekoliko izboljšamo. A smo pripravljeni. Imamo konkurenčen dirkalnik in vsi naši vozniki so lačni rezultatov. Reli Monte Carlo je zelo zahtevna preizkušnja. Naporna je že prva etapa, ki poteka v temi.”

 

Kalle Rovanperä (voznik dirkalnika št. 69)
“Pred začetkom sezone imam odlične občutke. Zavedam se, da ne bo lahko ubraniti naslova prvaka. Ekipa je spet opravlja odlično delo in avtomobil je hitrejši in močnejši. Reli Monte Carlo je poseben dogodek in običajno povzroči nekoliko težaven in nervozen začetek sezone. Vendar sem letos bolj samozavesten, kot sem bil lani, ko je bilo z novim avtomobilom kar precej neznank.”

 

Elfyn Evans (voznik dirkalnika št. 33)
»Mrtvi del sezone je vedno precej kratek, a vseeno sem bil vesel, da sem si vzel malo odmora in zdaj se počutim pripravljenega na nove izzive. Lani nisem izpolnil svojih osebnih pričakovanj, zato si želim, da bi se letos odrezal bolje. Reli Monte Carlo je klasičen dogodek, na katerem si vsi želijo zmagati. To je izjemen izziv, še posebej glede na zahtevne razmere. Vendar v vsem tem neizmerno uživam in upam, da bomo lahko začeli leto s pozitivnim rezultatom.”

 

Sébastien Ogier (voznik dirkalnika št. 17)
“Začetka sezone se vedno zelo veselim, čeprav tudi letos ne bom sodeloval na vseh dirkah. Vedno je užitek sedeti za volanom vrhunskega avtomobila WRC. Lansko leto sem zelo užival na nekaj relijih. Lepo je bilo videti, da sem še vedno konkurenčen. Reli Monte Carlo je zagotovo dirka, na kateri si najbolj želim zmagati Vse bom dal od sebe, da mi uspe še enkrat. Priprave so bile težke, saj smo vsi omejeni na le en dan testiranja. Vendar je za vse enako in poskušal bom čim bolje izkoristiti svoje izkušnje.”